Ulei de avocado
Descris de Jamie Oliver drept ingredientul culinar al viitorului, uleiul de avocado este considerat de experți drept "revoluționar de sănătos", fiind excelent atât ca dressing delicios pentru salate sau pulverizat pe legume fierte, coapte sau proaspete, cât și pentru gătit (punct de fumegare 255˚C).
Avantajele uleiului de avocado sunt:
- are cel mai ridicat nivel de grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima, in comparatie cu alte uleiuri;
- nivelurile ridicate de alfa si beta-caroten, care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului;
- cele mai ridicate nivele de vitamine si minerale esentiale, inclusiv un nivel ridicat de vitamina E, un antioxidant puternic;
- uleiul de avocado, spre deosebire de uleiul de masline, constituie o sursa extraordinara de luteina, care protejeaza impotriva degenerarii maculare si a orbirii;
- in comparatie cu alte uleiuri, uleiul de avocado se caracterizeaza prin cel mai inalt continut de grasimi mono-nesaturate, vitamina E, acid folic, potasiu, magneziu, luteina, Beta-Sitosterol si glutation.
In urma unui studiu recent efectuat la Universitatea din Ohio uleiul de avocado poarta numele de "sprijinitor al nutrientilor", deoarece s-a demonstrat ca duce la cresterea absorbtiei de catre organism a mult mai multor nutrienti sanatosi.